Pravilna njega ima četiri elementa:
1.
Pranje - Zube treba prati makar dva puta dnevno. Vrlo je važno znati da se zubi ne smiju prati neposredno nakon jela. U tom je razdoblju uslijed povišene kiselosti, zubna caklina posebno osjetljiva, pa se uslijed čišćenja četkicom za zube može oštetiti. Stoga, posebno nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu, primjerice kolača i voća, s pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta. Svako pranje treba da traje 2-3 minuta, a četkicu mijenjate na 3-4 meseca.
Za pranje zuba treba izabrati četkicu od umjetnih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održavaju i brzo suše te nisu podložna razvoju bakterija.
Četkicom treba što strpljivije i što temeljitije u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najprije obuhvatiti vanjsku, zatim unutarnju površinu, a potom i grizne plohe svih zubi. Prilikom pranja zubi laganim kružnim pokretima četkicom masirajte i zubno meso, a nemojte zaboraviti ni očetkati jezik, na kojem se itekako skupljaju štetne bakterije.
Uz to, stručnjaci preporučuju korištenje jednom nedeljno gela za mazanje zuba ili tekućine za ispiranje, koji sadrže fluor, te preventivni kontrolni pregled u stomatološkoj ordinaciji dva puta godišnje.
2.
Korišćenje konca - Koristite ga jednom dnevno(preporučljivo naveče nakon jela) da dobro očistite prostor između zuba.
3.
Pravilna ishrana - Jedite manje hrane sa šećerom i skrobom pošto ona pravi najviše kiselina. Zato su lizalice vrlo loše jer dugo ostaju u ustima.
4.
Posjete zubaru - Trebalo bi da svog zubara posećujete makar jednom u šest meseci radi rutinske kontrole i temeljnog čišćenja. A morate otići kod njega ako vas nešto zaboli u ustima ili vam desni prokrvare ili nateknu.
linkovi:
123